Întrebări frecvente despre investigațiile ginecologice : Articol realizat cu ajutorul Dr Mihai Rădescu- Medic primar Obstetrică Ginecologie

Fiecare Femeie își pune întrebări înainte de a merge la medicul ginecolog. De obicei, nedumeririle acestora sunt legate de investigație în sine, de ce presupune, ce instrumente vor fi utilizate, sau ce trebuie/nu trebuie să faci înainte să ajungi în cabinetul medical.

Pentru a te ajuta și pe tine, ne-am gândit să facem o selecție și să răspundem la cele mai frecvente 6 întrebări:

1. De ce să mergi anual la controlul ginecologic pt investigații de rutină?

Afecțiuni precum fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene, sindromul ovarelor polichistice, ș.a. descoperite târziu și netratate la timp pot afecta sistemul reproducător pe termen lung, cu efecte ireversibile asupra sănătății.

2. Cum te pregătești pentru consultația ginecologică?

Tipul și aspectul secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea ta de sănătate. De aceea trebuie ca, 24 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog să nu faci nici un fel de spălături vaginale, să nu introduci nimic în vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) și să eviți contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele. Totodată, ar fi indicat să îți programezi vizita la ginecolog între perioadele ciclului menstrual. Poți să pregătești și o listă cu întrebări pe care să i le adresezi medicului.

3.Când și cât de frecvent este indicat să merg la un consult ginecologic?

Controlul ginecologic se recomandă a fi efectuat anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor. Analizele medicale și frecvența cu care o femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog pentru a avea grijă de sănătatea ei reproductivă depind de o varietate de factori: vârsta femeii, profilul de sănătate, istoricul familial etc.

4.Dacă am mers la consultația ginecologică, de ce să fac și un Test Babeș-Papanicolau?

Un control ginecologic este necesar și te ajută să îți înțelegi mai bine corpul, însă nu este nici pe departe suficient. Testul Babeș Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente și de asemenea, permite depistarea unor stări precanceroase, ceea ce o discuție cu doctorul și o inspecție genitală nu pot face.

5.Am făcut și Testul Babeș-Papanicolau, de ce mi se recomandă să fac și o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală reprezintă o metodă imagistică de examinare a organelor reproductive feminine, este o metoda neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă. Asemenea Testului Babeș-Papanicolau, are un rol foarte important în depistarea și astfel, prevenirea timpurie a diferitelor afecțiuni ginecologice, însă se folosește mai ales pentru evaluarea evoluției sarcinii, a durerilor pelvine, a anumitor tipuri de infertilitate, a sângerărilor inexplicabile, etc. Ecografia transvaginală este complementară Testului Babeș-Papanicolau și examinării ginecologice și ajută medicul ginecolog să-ți ofere un diagnostic precis și corect.

Noutate: Ecografia 3D

6.Sunt investigațiile incluse în Pachetul de Prevenție suficiente?

Consultația ginecologică, recoltare Test PAP, ecografia transvaginală și interpretarea analizelor sunt disponibile în cadrul pachetului de prevenție- care ar trebui să devină un obicei pentru orice femeie. Părerea unui medic cu experiență va îndepărta incertitudinile care te apasă și îți va reda încrederea în tine. În plus, diagnosticarea timpurie duce la rezolvarea mai rapidă, mai eficientă și mai ușoară a oricăror probleme. Bineînțeles, dacă situația este mai complexă, medicul tău îți va recomanda și alte investigații, necesare în menținerea sănătății aparatului genital.

Similar Posts