Menopauza este o stare fiziologică din viața unei femei ce reprezintă încetarea definitivă a menstruației, datorată unei deficiențe permanente și ireversibile de estrogen și progesteron.
Vârsta la care poate să apară este diferită pentru fiecare femeie și poate fi cuprinsă între 40 și 55 de ani, însă poate apărea precoce (înainte de 40 ani) sau se poate instala tardiv (55 – 60 de ani).
Menopauza cuprinde mai multe etape:
Cu o durată medie de 2 ani, este perioada care precede instalarea menopauzei, în care pot apărea tulburări ale ciclului menstrual, tendința de îngrășare sau scăderea în greutate, astenie fizică, depresie, somnolență sau insomnii. Producția de estrogen scade, iar cea de progesteron se află la limita inferioară a normalului.
Corespunde opririi definitive a ciclului menstrual, în care simptomatologia enumerată anterior dispare cu trecerea timpului.
Este perioada care urmează menopauzei și se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea ciclului menstrual și constă în încetarea completă a activității funcționale ovariene.
Instalarea menopauzei se caracterizează prin multiple modificări endocrine, metabolice și nervoase.
Bufeul este cel mai frecvent simptom al menopauzei; este expresia unei instabilități vasomotorii, datorate scăderii estrogenilor din sânge și se manifestă prin senzații bruște de căldură, însoțite de creșterea temperaturii cutanate și de transpirații.
Creșterea în greutate – Modificările hormonale au ca urmare creșterea ponderală în medie cu 4-7 kg.
În timpul menopauzei pot să mai apară palpitații, dificultate în respirație, amorțeli, iritabilitate, nervozitate, oboseală, scăderea libidoului etc.
Diagnosticul de menopauză
Analizele de sânge și urina pot măsura activitatea hormonală, semnalând astfel momentul în care femeia se apropie de menopauză sau dacă menopauza deja a început. De asemenea consultul ginecologic și un examen pelvian poate da indicii cu privire la modificările mucoasei vaginale cauzate de scăderea estrogenului.