Știai ca în România se nasc anual aproximativ 2.000 de perechi de gemeni, asta înseamnă că aproximativ 1 din 95 de nașteri din România este cu gemeni. O treime din toți gemenii vor fi identici și două treimi neidentici.

Gemenii fraternali (dizigoți) – cel mai comun tip – apar când două ovule diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiți. Fiecare geamăn are propria placentă și propriul sac amniotic și pot fi fie doua fete, doi băieți sau o fată și un băiat. Din punct de vedere genetic, sunt asemănători ca oricare alți doi frați.

Gemenii identici (monozigoți) apar atunci când un singur ovul fertilizat se divide și dă naștere la doi embrioni. Gemenii identici pot împărți aceeași placentă, același sac amniotic sau cazuri în care fiecare are propriul sac amniotic. Genetic, cei doi gemeni sunt identici.

Să ai multă grijă de tine este cea mai bună metodă prin care ai vei putea naște copii sănătoși. Când ai o sarcină gemelara sau multiplă te poți aștepta la următoarele:

  • Controale mai frecvente. Vei merge mai des la medicul obstetrician care va monitoriza dezvoltarea și creșterea copiilor, va evalua starea ta de sănătate și identifica semnele nașterii premature. De asemenea, va fi nevoie de ecografii mai frecvente sau alte investigații, pe măsură ce sarcina progresează.
  • Atenție la alimentație și suplimente nutritive. Asigură-te ca iți iei zilnic vitaminele prenatale. De asemenea, medicul ar putea să-ți recomande suplimente de fier.
  • Creștere în greutate mai mare.
  • Mai multa precauție. Medicul obstetrician ar putea să-ți ceară să limitezi nivelul de activitate – cum ar fi activitatea profesionala, călătoriile și exercițiile fizice – pe măsura ce sarcina progresează.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate!

Similar Posts